Spelregels

Algemeen
Padel is een combinatie van tennis en squash en wordt (bijna) altijd in dubbels gespeeld.

Voor een verzameling instructievideo’s kun je kijken op de site van de knltb: https://www.nlpadel.nl/alles-over-padel/ontdek-padel/wat-is-padel/padel-instructievideo-s/ 

Scoreverloop
Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Dan moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil.

Opslag
De opslag moet onderhands. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiteren achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. Bij de opslag geldt dat men de bal onder of ter hoogte van zijn of haar middel moet raken. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide speelhelften van 10x10m in het spel. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop
Tijdens rallies mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speeldveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen.

Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Bron: KNLTB spelregels Padel

 

Padel enkelspel / 1 tegen 1 / 1vs 1 /

“Padel 1 tegen 1, kan dat? Is het leuk?”

Ja het kan en het is leuk en leerzaam tegelijk want speltechnisch leer je er ook veel van!

Het gaat als volgt:

Je speelt diagonaal van elkaar en je trekt als het ware een lijn door de helft van het veld. Dat is vrij gemakkelijk te zien door de middellijn van het servicevak, die trek je denkbeeldig door tot aan de achterste glaswand. Vervolgens gelden de normale spelregels van padel op 1 belangrijk punt na!

Als de bal de eerste keer stuit buiten het veld (bijvoorbeeld net buiten de middelste servicelijn) maar de bal zou een tweede stuit maken en die zou binnen het veld stuiten, dan is de bal goed en telt het punt.

Daarbij wissel je van diagnoale zoals je bij tennis zou wisselen van kant. Na de eerste game, na de derde, na de vijfde, etc.

Ga de baan op en probeer het. Het is niet alleen leuk, je zal ook merken dat je er betere speler van wordt omdat je de bal nog beter moet plaatsen en je moet veel vaker serveren en ontvangen wat erg belangrijk is voor het spel.

Voor meer tips en ideeën kun je ook eens kijken naar de tips van de knltb voor 1 tegen 1.

 

Veel plezier,

de padelcommissie

 

Inloggen

Vul hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in om toegang te krijgen tot de beveiligde pagina's.